Η Βασιλική Βρετού καταγράφει αναλυτικά την πορεία για την ανάδειξη της έννοιας της διαγενεακής ισότητας και της προστασίας των μελλοντικών γενεών μέσα από κείμενα του διεθνούς δικαίου, εθνικών Συνταγμάτων και πρωτοπόρων δικαστικών αποφάσεων. Και καταδεικνύει ότι το πρόβλημα για την ολοκλήρωση ενός δικαιώματος των μελλοντικών γενεών στο περιβάλλον δεν έγκειται τόσο στην αποδοχή του περιβάλλοντος ως έννομου αγαθού ή στην ανάδειξη του αποδέκτη των ωφελειών από την περιβαλλοντική προστασία, όσο στην αναγνώριση ενός φορέα για την προστασία του δικαιώματος.
Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου Μαλούχου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Στην πρώτη [ανάγνωση, το βιβλίο] εντυπωσιάζει με τη σφαιρική προσέγγιση του θέματος και την εξαντλητική πληρότητα της έρευνας σε όλα τα συναφή με το αντικείμενο του επιστημονικά πεδία.
Στην δεύτερη ανάγνωση […] ο αναγνώστης είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει […] το μέγεθος της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης και την αντικειμενική ανεπάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της. Παρά τις πανηγυρικές διακηρύξεις σε επίσημα διεθνή κείμενα, Συντάγματα, νόμους και soft law, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από μια αποτελεσματική παγκόσμια συνεννόηση και διακυβέρνηση μπροστά στον κοινό για όλους κίνδυνο.
Στην τρίτη ανάγνωση, που γίνεται στον νου και την ψυχή του αναγνώστη, […] η γεύση που αφήνει είναι γλυκόπικρη. Αντιπαραβαλλόμενες με την πραγματικότητα, οι ισχύουσες νομικές ρυθμίσεις και οι διακηρύξεις καλών προθέσεων του παγκόσμιου νομοθέτη λειτουργούν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά. […]Ταυτόχρονα όμως το βιβλίο γεννά αισιοδοξία, τόσο απαραίτητη ιδίως σε δύσκολους καιρούς. Και μόνον η επαφή του αναγνώστη με τα φωτισμένα πνεύματα φιλοσόφων, νομικών, δικαστών και νομοθετών, το έργο και η συμβολή των οποίων παρουσιάζονται και αναλύονται διεξοδικά και σε βάθος από τη συγγραφέα, γεννά ελπίδα.
Μαρία Καραμανώφ
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α’
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Β’
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, OMBUDSMAN & ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, Η ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΕΝΑΣ OMBUDSMAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ OMBUDSMAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ OMBUDSMAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: OI ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: OI ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Βασιλική Βρετού σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έλαβε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα, στη Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου (ΑΠΘ) και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές με ειδίκευση στο Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Εκπόνησε και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2017).
Η διατριβή της είχε ως τίτλο «Ο θεσμός του Διαμεσολαβητή (Ombudsman) στην διακυβέρνηση του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: η προστασία των μελλοντικών γενεών». Εργάσθηκε ως δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από το 2001 έως και το 2017 υπηρέτησε ως ειδική επιστήμονας στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», στο αρμόδιο τμήμα για τα περιβαλλοντικά θέματα.
Από το 2017 έως και σήμερα είναι αποσπασμένη στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου. Επίσης, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων ενταγμένη στο Μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ και άλλων αντίστοιχων μητρώων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού «Περιβάλλον & Δίκαιο» εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, αρθρογραφεί σε διάφορα νομικά περιοδικά και συμμετέχει ως εισηγήτρια σε Ημερίδες και Συνέδρια.
Έχει γράψει δύο μονογραφίες, η μία στα ελληνικά (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής & Συνήγορος του Πολίτη. Ο ρόλος τους στην προστασία του περιβάλλοντος, πρόλογος Μιχάλης Δεκλερής, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2008) και η άλλη στα αγγλικά (Enviromental Problems and Ombudsman, VDM Verlag Dr Muller, 2011).
There are no reviews yet.